Spring naar content

De vernieuwde OLV-uren

Misschien heb je er al wel eens van gehoord, de OLV-uren. We hebben ze in een nieuw jasje gestoken en nu zijn ze klaar voor de start van een nieuwe aanpak! Dit gebeurt vanaf schooljaar 2024/2025. Hier lees je wat je vanaf de brugklas allemaal gaat doen tijdens de vernieuwde OLV-uren.

 

Kom samen met ons leren door te doen en projectmatig te werken. Vanaf de allereerste lesweek krijg je twee middagen in de week met deze uren te maken. Elk van de drie periodes zal je samen met jouw klasgenoten van twee verschillende thema’s proeven om zo te ontdekken wat jouw talenten zijn. Die thema’s zijn als volgt:

 

• mens & maatschappij
• bewegen
• burgerschap & samenleving
• kunst & cultuur
• mens, gezondheid & omgeving
• natuur, leven & technologie

 

Tijdens deze vernieuwde OLV-uren zie jij wat de verbinding is tussen de vakken die je op school krijgt en de buitenwereld.
Alles wat je in die uren opsteekt, verwerk je uiteindelijk in een eindproduct waar je trots op mag zijn. Daarvoor heb je tien weken lang je stinkende best gedaan, dus petje af! Je hebt na zo’n periode zelf keuzes gemaakt, onderzoek gedaan, laten zien dat je een doorzetter bent, samengewerkt, kritisch én creatief nagedacht, gecommuniceerd en gereflecteerd. Een hele mond vol met dingen die jij straks allemaal kunt! OLV-uren zijn uren om te kunnen groeien, ervaren en natuurlijk: om mee te maken!

 

De zes thema’s

Mens & maatschappij
Tijdloze influencers

Je hebt vast wel eens gehoord van Pocahontas, Hercules of Mahatma Gandhi. Allemaal influencers uit het verleden met een verhaal. Tijdens deze OLV-uren word je ondergedompeld in de wereld van de door jou geselecteerde mythologische personages, sprookjesfiguren en historische personen. Deze influencers zullen jou laten zien ze zelfs op de dag van vandaag nog een grote impact hebben op onze maatschappij en de verhalen die wij elkaar vertellen.

 

Bewegen
Daag jezelf uit

Waarom is bewegen zo van belang en heb je elkaar hard nodig bij sport en bewegen? En wat zijn belangrijke factoren bij het sporten? Tijdens deze OLV-uren leer je wat de waarden van sport zijn, wat teambuilding is en hoe jij hier positief aan kunt bijdragen, wat de grondvormen van bewegen zijn, hoe je ondersteunende en leidinggevende rollen in bewegingssituaties kunt vervullen en hoe jij je eigen grenzen kunt verleggen. En bovenal ben je tijdens deze lessen veel aan het bewegen.

 

Burgerschap & samenleving
Politieke staat

Wat als je nou eens zelf een eigen politieke staat met grondwet zou mogen ontwerpen, hoe zou dit er dan uitzien? Tijdens deze OLV-uren ontdek je wat onze rechten en plichten als burger zijn en hoe onze staat in elkaar zit. Met het geleerde ga jij jouw eigen staat creëren. Hoe je dit uitwerkt, bepaal je zelf.

 

Kunst & cultuur
Kunst als spiegel van jezelf

Na het volgen van deze OLV-uren kijk jij heel anders naar kunst. Je leert namelijk hoe kunst in de meest brede vorm ingezet wordt als spiegel van jezelf en de samenleving. Je kiest zelf jouw eigen richting. Muziek, beeldende kunst, digitale kunst zijn voorbeelden van invalshoeken.

 

Mens, gezondheid & omgeving
Leven met ups en downs

Op school meer leren over jezelf? Dat doe je tijdens deze OLV-uren. Door het bijhouden van een journal kom je meer te weten over jouw gezondheid, levensstijl, relaties, gedachten, emoties, je (online en offline) identiteit en eigenwaarde. Je ontdekt hoe en in welke mate deze factoren bijdragen aan een mooi en gelukkig leven.

 

Natuur, leven & technologie
Goed onderzoek doen

Hoeveel heliumballonnen zijn er nodig om één van jouw klasgenoten te laten zweven? Hoe komt het dat een vogel kan vliegen? Hoe komt het dat planten altijd omhoog groeien? Tijdens deze OLV-uren leer je vaardigheden aan om een goed onderzoek te doen èn een natuurwetenschappelijk verslag te schrijven.