Spring naar content

OLV-uren: dát is meemaken

Op het OLV vinden we het belangrijk dat je vakken kunt kiezen die passen bij jouw talenten en interesses. Daarom volg je in de tweede en de derde klas OLV-uren.
Tijdens de OLV-uren leer je dingen die tijdens de gewone vaklessen meestal niet uitgebreid aan bod komen. Denk bijvoorbeeld aan foto- en videobewerking, debatteren, Nederlandse gebarentaal of schaken. Je kunt zelfs meedenken over de vergroening van het OLV! Elk schooljaar kies je twee verschillende OLV-uren. Zo krijg je de kans om jouw interesses te verdiepen én te verbreden.

 

Aangeboden OLV-uren in schooljaar 2023/2024

 • Animatiefilm
 • Componeren 2.0
 • Creatief schrijven
 • Dans
 • Debatteren
 • Digitale beeldbewerking
 • Film maken
 • Filosofie
 • Nederlandse gebarentaal
 • Robotica
 • Schaken
 • Spaans
 • Sport+
 • Koor zang
 • Italiaans
 • Social media
 • Musical maken

Animatiefilm:

Heb jij een grote fantasie en zou jij graag alles willen maken wat je maar kunt bedenken? Wil jij door de kamer vliegen, voorwerpen laten verdwijnen of juist veranderen in iets totaal anders?

Dan zijn de OLV-uren animatiefilm iets voor jou! Animatie is de kunstvorm waarin beeldende kunst, film, muziek, theater, mime en poëzie samenkomen. Het bijzondere van animatie is dat je alles kunt maken wat je kunt verzinnen. Je kunt een heel universum uit het niets zelf creëren en vormgeven. De enige belemmering bij het maken van een animatie zit in jezelf.

Bij het maken van animatiefilm wordt er gewerkt met verschillende technieken, je hoeft dus niet heel goed te kunnen tekenen. We werken ook met (zelfgemaakte) voorwerpen, papier, klei, sets, green screen, we gebruiken mensen als figuranten en bewerken het uiteindelijk in de computer. De mogelijkheden zijn eindeloos, zodat er alle ruimte is voor jouw creativiteit.

 

Componeren 2.0

Heb je wel eens een muziekstuk gemaakt met papier? En dan bedoel ik niet een beetje ritmisch gefriemel, maar echt een VET stuk waarbij je alle mogelijkheden van papier gebruikt?
Of heb je wel eens muziek bij een horrorfilm gemaakt waarbij je totaal nieuwe akkoorden moest verzinnen zodat het super eng klinkt?
En je hebt vast wel eens stiekem je arm op een piano gelegd om lekker even lawaai te maken?! Tsja, dat kan iedereen natuurlijk. Maar daar een originele compositie van maken, dat kan niet iedereen.
Tijdens dit OLV-uur gaan we al deze dingen doen en leren. We gaan kijken wat de grenzen zijn van muziek maken. We gaan vooral veel experimenteren, uitwerken, maar ook af en toe luisteren naar (en stelen van) componisten die dit soort dingen al eerder hebben gedaan.

Lijkt het je interessant om eens op een andere manier met muziek bezig te zijn en sta je daar ook voor open, dan is dit OLV-uur echt iets voor jou! En wie weet heb je na een tijd iets gecomponeerd wat origineel en echt van jou is.

 

Creatief schrijven

Heb jij er ook altijd een hekel aan als een boek niet afloopt zoals jij wilt?
Vind je het leuk om creatief met taal bezig te zijn?
Verzin je graag verhalen of schrijf je graag een gedicht?

Tijdens de OLV-uren creatief schrijven leer je hoe je een verhaal opbouwt, hoe je een personage voor je verhaal bedenkt, maak je kennis met verschillende soorten verhalen en gedichten en schrijf je uiteindelijk je eigen verhaal, songtekst, script of gedicht.
Wij verwachten dat je het leuk vindt om te schrijven en graag wil leren hoe je een betere schrijver wordt. Dat betekent: veel oefenen en bereid zijn om te leren van de feedback die je krijgt.

 

Dans

Wanneer je van dansen houdt, wanneer je van muziek houdt, wanneer je van bewegen houdt, wanneer je graag samenwerkt met andere leerlingen en wanneer je ook graag wilt leren hoe je moet lesgeven aan je klasgenoten dan is “dans” iets voor jou!

 

Debatteren

Wil je graag je mening laten horen en leren hoe je deze mening zo goed mogelijk over kunt brengen?
Bij debatteren leer je hoe je je standpunt het beste kunt overbrengen en kunt onderbouwen door verschillende argumenten in te zetten. We trainen onze debattechnieken door te debatteren over grappige stellingen zoals “Op elke middelbare school moet het lezen van de Donald Duck verplicht worden” of “Spa Rood moet rood van kleur worden” maar natuurlijk komen er ook serieuze onderwerpen aan bod.

Leren debatteren is niet alleen handig om je klasgenoten en je ouders te kunnen overtuigen van jouw gelijk, maar je merkt ook hoe belangrijk het is om rekening te houden met andere meningen en om goed te luisteren; je wint een debat tenslotte alleen als je goed kunt reageren op wat de ander heeft gezegd!

En heb je de smaak van het debatteren te pakken gekregen? Dan ben je natuurlijk van harte welkom bij het OLV-debatteam. Wie weet vertegenwoordig jij het OLV wel op een van de stedelijke of landelijke debatwedstrijden!

Digitale beeldbewerking

Wil je meer weten van digitale fotografie? Wil je zelf mooie foto’s kunnen maken en bewerken voor op Facebook of Instagram? Wil je weten hoe je je foto’s kunt bewerken en je ideeën op een nieuwe manier vormgeven? En hoe je verschillende afbeeldingen kunt samenvoegen tot een nieuw creatief product? Dan is het OLV-uur “Digitale beeldbewerking” iets voor jou!

Je leert er betere foto’s te maken met je digitale camera of je telefoon, waarbij we rekening houden met beeldaspecten zoals, compositie, kleur, vorm, lijn, licht, en zaken als standpunt, resolutie, belichtingstijd.

Uiteraard leer je werken met het professionele fotobewerkingsprogramma “Photoshop”, waarmee je de zeggingskracht van je foto’s kunt vergroten. We letten daarbij op uitsnede, retoucheren, kleur of zwart-wit, duotoon, doordrukken, tegenhouden en nog veel meer…

Tijdens de lessen krijg je een aantal foto-opdrachten, die worden besproken in de lessen. Aan deze opdrachten mag je individueel of in groepjes werken.
We sluiten af met een werkstuk, waarin je alles wat je in de cursus hebt geleerd, kunt laten zien.

 

Film maken

Vind je het leuk om verhalen te vertellen en kun je ze soms al helemaal voor je zien? Maak je weleens filmpjes of vind je het leuk om te fotograferen? Houd je ervan om je video’s te bewerken met een edit-programma? Dan is het OLV-uur Film maken iets voor jou!

Bij dit vak leer je:
– filmen
– mooie shots maken
– jouw verhaal vertellen in beeld
– jouw films monteren en editen
– muziek onder je films zetten

Belangrijk is dat je het leuk vindt om met filmen of fotografie bezig te zijn en je ideeën hebt over hoe je jouw verhaal in beeld kan brengen. Daarbij is ook handig dat je nieuwsgierig bent naar hoe je filmpjes mooier kan maken op de computer.

 

Filosofie

Filosoferen zweverig en vaag? Nee hoor! Het begint juist met een nieuwsgierige blik op de wereld om je heen. Tijdens de OLV-uren filosofie zoeken we naar antwoorden op vragen die andere wetenschappers niet kunnen beantwoorden. Bijvoorbeeld:

 • Moet een zelfrijdende auto zo geprogrammeerd worden dat hij een gewond vogeltje niet overrijdt?
 • Hoe weet ik zeker of wat ik zie de werkelijkheid is?
 • Is het beter om zelfverzekerd te zijn dan om te twijfelen?
 • Hoe ver kun je eigenlijk gaan met de vrijheid van meningsuiting?
 • Zijn dieren en mensen evenveel waard?

Om op dit soort vragen een antwoord te kunnen geven heb je gezond verstand nodig, maar vooral ook een creatief brein en het lef om eens outside the box te denken.

Tijdens de lessen maak je kennis met een aantal grote filosofen uit de geschiedenis. Maar we gaan vooral filosofie dóen! Je leert om de juiste vragen te stellen en om, samen met anderen, op zoek te gaan naar antwoorden. We doen inspiratie op in boeken, films/series en ons dagelijks leven. Zo komen we steeds een stapje verder op weg naar wijsheid.

Dus: als je kritisch bent, als je je kunt verwonderen om de wereld om je heen, als je creatief kunt denken óf als je dat allemaal graag wil leren: graag tot ziens bij filosofie!

 

Nederlandse gebarentaal

Ben jij nieuwsgierig naar de Nederlandse gebarentaal? Heb jij direct allerlei vragen in je hoofd die je wel beantwoord wil hebben?! Schrijf je dan nu in voor de OLV-uren Nederlandse Gebarentaal! Je docent  is Mw. N. Fluitman en zij is HBO-gediplomeerd docent Nederlandse Gebarentaal (NGT). Met veel plezier neemt zij je mee in de visuele wereld vol gebaren zonder stem. Je leert je redden in de dagelijkse communicatie met dove mensen. Aan het einde van de lessen ken je minimaal 500 gebaren en kun je zinnen maken en gesprekjes voeren in de NGT zonder stem. Ook leer je over de dovencultuur in Nederland en leer je meer over doofheid. De lessen sluiten we af met een examen waarmee je een landelijk erkend certificaat kan behalen dat jij de rest van je leven op je CV kan zetten! Tussentijds maak je een werkstuk over een onderwerp uit de dovenwereld.

Robotica

Heb je altijd al je eigen robot willen creëren? Dat kan! In deze module ga je werken met Lego Mindstorms. Eerst ga je aan de slag met eenvoudige voorbeelden om kennis te krijgen van het programmeren en bouwen met Lego Mindstorms. Tenslotte ga je in een tweetal aan de slag met een eigen ontwerp. Daarbij ga je een robot ontwikkelen dat blokjes op kleur kan sorteren (onder voorbehoud). Natuurlijk speelt competitie wel een rol, wie maakt de beste sorteerrobot? Als de situatie het toelaat, sluiten we af met een bezoek aan de mechatronica afdeling bij Avans om zelf een robotarm te programmeren.

Sport+

Vind jij twee uur LO (lichamelijk opvoeding) per week te weinig?
Ben jij 100% gemotiveerd om hard te werken op sportgebied?
Wil jij meer weten over de achtergrond van verschillende sporten?
Wil jij kennismaken met nieuwe sporten?

Dan is er voor jou Sport+!!

Hoe goed je bent in sporten is niet belangrijk. Je motivatie om te sporten, je motivatie om samen te bewegen en je motivatie om kennis te maken met nieuwe sporten, daar draait het om.

Sport+ is:
– Lichamelijke Opvoeding, maar dan meer: bekende sporten uit de lessen LO met extra spelregels, extra technieken en veel spelgericht sporten;
– Lichamelijke Opvoeding, maar dan anders: andere sporten, nieuwe trends op gebied van sport .

De volgende sporten kunnen aan bod komen tijdens Sport+:
– Squash
– Zelfverdediging
– Schaatsen
– Knotshockey
– Speerwerpen
– Flag-Football
– Freerunnen
– Tokkelen

Wie weet, tot ziens bij Sport+!

 

Koorzang

Zing jij thuis ook altijd onder de douche? Of als je denkt dat niemand je kan horen? Zou je graag wat meer willen weten over je eigen zangstem en hoe je die zo mooi mogelijk kunt laten klinken? Hou je ervan om samen te zingen en zie je een uitdaging in meerstemmig zingen? Dan is dit OLV-uur echt iets voor jou. In groepsverband leer je de basisvaardigheden van zangtechniek. Ook gaan we aan de slag met meerstemmig zingen, dit doen we zowel van bladmuziek als vanuit improvisatie. Ook zul je af en toe zélf de dirigent van het koor zijn.

 

Spaans

¡Hola! ¿Cómo estás?

Wil je een beginnetje maken met de wereldtaal Spaans?
Wil je ook weten waar precies op de wereld deze taal wordt gesproken?
Ben je geïnteresseerd in de cultuur die bij deze wereldtaal hoort?
Wil je op vakantie in Spanje jezelf vaardig genoeg voelen om met die ene leuke Spaanse jongen of meisje een gesprekje aan te knopen?
Dan zijn de OLV-uren Spaans iets voor jou!

Kies je Spaans, dan ga je:
– uitspraak en klemtoon oefenen
– luisteren naar gesprekjes en zelf spreken
– woordjes leren en eenvoudige zinnen maken
– de taal leren gebruiken in alledaagse situaties zoals bij kennismaken, de weg vragen
– meer te weten komen over Spanje en Zuid-Amerika
– je verdiepen in één onderwerp dat bij Spanje of Zuid-Amerika hoort
– een Spaanstalige film kijken
– tapas maken en opeten.

¡ Hasta luego!

Schaken

Schaken is niet moeilijk om te leren!
Op de vraag wat schaken precies is, zijn al vele antwoorden gegeven. Is het sport? Kunst? Het leven of het lijden? Het spel pakt je bij de strot, je wordt er in meegezogen. Het schaken verkleint voor even je hectische leven tot een speelbord van 64 velden. Voor even vergeet je je pijn in je knie, je tegenslagen van de dag of het verdriet wat je meedraagt. Het schaken geeft je voldoening, opwinding en innerlijke rust tegelijk.

Iedereen kan leren schaken, het is echt geen rocket-science. De schaakcursus is voor beginners en voor licht-gevorderden. Je leert niet alleen de loop van de schaakstukken kennen maar ook hoe je een stelling kunt analyseren of hoe je er een tactisch plan op los kunt laten. En: hoe zet ik mijn tegenstander schaakmat? Maar schaken is ook een strijd met valkuilen en vindingrijkheid. Dit en nog veel meer komt allemaal aan bod. En voor je het weet zit je al een partijtje met je lesgenoot te schaken.

Italiaans

Heb jij altijd al een nieuwe taal willen leren? Meld je dan nu aan voor het OLV-uur Italiaans! Je leert de basis van de taal, zodat jij op je volgende vakantie al een goed woordje met de locals kunt spreken en in een restaurant voor de hele tafel in het Italiaans kunt bestellen.

Let wel even op: er zal nog besloten worden of dit OLV-uur een heel schooljaar duurt. Als je hiervoor kiest, kan het daarom zijn dat dit je enige OLV-uur wordt voor het komende schooljaar.

Social Media:

De (social) mediawereld van nu is vooral ‘snel’; er kan niets gebeuren en we zien het op onze telefoon, met video’s en al. Maar is alles waarheid? Hoe kijken we naar wat de media ons vertelt en hoe komt de media aan de content? Hoe maken de nieuwsmakers keuzes, wat kun je wel en niet vertellen en vooral: hóe breng je nieuws? En dat geldt niet alleen voor nieuwskanalen, maar ook voor influencers op TikTok, Instagram en YouTube. In dit OLV-uur gaan we ons verdiepen in alle ‘behind-the-scenes’ van de media (niet alleen social media, ook televisie, radio en de reclamewereld komen aan bod) én we gaan zelf aan de slag met content maken voor het OLV.

Ben je graag bezig met denken over welk filmpje je zou willen maken voor TikTok, ben je nieuwsgierig naar hoe YouTubers werken, wil je graag leren interviewen? Hoe kies je welk beeld je wilt maken? Kortom: hoe doe je dat eigenlijk, een boodschap overbrengen en zoveel mogelijk mensen bereiken? We gaan in gesprek met o.a. een TikTokker, een journalist, een columnist voor een magazine en een reclamemaker. Tijdens dit OLV-uur duiken we volledig in de (social) media!

Musical maken

Tijdens dit project gaan we een musical maken! Het klinkt simpel, maar er komt wel wat bij kijken. Zo gaan we een eigen verhaal bedenken, hier een script van maken, muziek erbij bedenken, repeteren en uitvoeren! Dus lijkt het je leuk om als speler/muzikant deel te zijn van een zelf bedachte musical, meld je dan vooral aan!